Новости од Facebook

ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА ДОСТИГНУВАЊА ВО ЕУ ПРОЕКТОТ “multEE"
МАЦЕФ е единствениот учесник од регионов во овој ЕУ проект. Во петокот беа претставени основните придобивки со овој проект: создадена алатака за следење и потврдување на мерки за енергетска ефикасност (MVP Platform), начин на собирање информации и управување со податоците.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Global NDC Conference 2017
Глобалната НДЦ конференција 2017 се одржа на 3, 4 и 5 мај во Берлин, насловена како : Интегрирано управување, финансии и транспарентност за достигнување на климатските цели, а беше организирана заеднички од LEDS-GP, УНДП и ГИЗ.
Претставник од Македонија, а водено и член на надзорниот одбор на LEDS-EEP беше Јасминка Димитрова Капац од МАЦЕФ.
Регионалната платформа на Европа и Евроазија (E&E) (LED-EEP) ќе биде регионална платформа на LEDS глобално партнерство (LED-GP) за E&E регионот.
Мисијата на LEDS-EEP е да се создаде и да се поддржи заедница на поддржувачи, кои ќе промовираат и имплементираат развивачки стратегии на ниски емисии (Low Emission Development Strategies (LEDS) во рамките на E & E регионот, регион кој е составен од Европа и земјите на регионот на Црното Море. Платформата е дизајнирана за поддршка на peer-to-peer учење, размена на знаења, советодавна поддршка, како и подобрување на регионалната координација и соработка меѓу владини и невладини партнери, вклучувајќи ги и академските институции, бизнисот, здруженијата, невладините организации и поединци за да им се помогне на E & E земјите за да се постигне климатски паметен и одржлив економски раст во 21-от век.
LEDS-EEP ќе ја оствари својата мисија преку следните цели:
* Да се создаде регионално управување со знаењето и комуникациска платформа на LEDS-EEP, за поттикнување на размена на информации и споделување на искуства и експертиза во земјите во Е & Е регионот;
* Зајакнување на лидерството, експертизата, координација и поддршка за ефикасно спроведување на LEDS-EEP во сите земји од регионот;
* Унапредување на дијалогот меѓу широк спектар на владини и невладини учесници кои ќе имаат влијание од страна на потенцијалните политики на LEDS-EEP;
* Обезбедуваат метод на координација на ретки донаторски средства за техничка помош; и
* Дејствува како катализатор за унапредување на регионалната соработка, интеграција и развој.
... See MoreSee Less

View on Facebook

БАЛКАНФОРУМ-СРЕДБА
Во просториите на МАЦЕФ организиравме средба со членовите на БАЛКАНФОРУМ (www.thebalcanforum.org ) од Приштина. Регионалната соработка особено во делот на енергетиката и енергетската ефикасност беа основа на разговорите. Колегите земаа дел од нашата богата литература, која во изминатите 15 години од дејноста ја создадовме. Ги очекуваме на претстојната Регионална конференција “Енергетска ефикасност - Обработка на податоци“ која што во соработка со ГИЗ, а како дел од Х2020 проектот multEE ќе ја организираме на 06.07.2017 год. најверојатно во просториите на хотелот Александар Палас.
Членовите на МАЦЕФ ќе добијат индивидуални покани!
... See MoreSee Less

View on Facebook

БЕРЛИН - РАБОТНА ГРУПА multEE ПРОЕКТ
МАЦЕФ учествуваше на тридневен работен состанок во Берлин во рамките на горенаведениот проект. Сумирани се резултатите од досегашната работа и се приготвивме за завршната конференција која ќе се одржи во Виена, заеднички со Energy Community. Освен работата, другарувавме една вечер во пријатна атмосфера во типичен ресторант и карактеристична храна.
Имавме и време 2 саата да направиме прошетка низ Берлин (со автобус) и да фотографираме неколку згради кои го привлекоа нашето внимание.
... See MoreSee Less

View on Facebook

ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ-СОБИРАЊЕ НА ИНФОРМАЦИИ
Во рамките на проектот multEE (HORIZON2020) МАЦЕФ организираше дискусија со засегнатите страни : Од кого треба да се бараат потребните информации за пресметка на заштедите на енергија со примената на мерките за енергетска ефикасност, Како да се контролира нивната точност, Како да се подобри функционалноста на пренесувањето на податоците по хоризонтала и вертикала, и дали се потребни определени дополнувања на законската регулатива. Освен дискусија, учесниците пополнија и анкетни листи со свои предлози, а таа опција е отворена на страницата на МАЦЕФ и за електронско пополнување. Тоа значи дека и други учесници можат да ја прегледаат анкетата и д апридонесат кон нејзиниот квалитет со сопствените предлози
... See MoreSee Less

View on Facebook

Новости

ЕКОС - Соопштение за јавност 02.12.2016
Обука „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје“

Обука „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје“

Константин Димитров - Управување со енергија / Организација и препораки Јасминка Димитрова Капац - Системи за греење и ладење, можности за заштеда на енергија Саше Паневски - Обвивка на објектите, контрола и мерења Жарко Илиевски - Осветление, санитарна топла вода и обновливи извори на енергија[...]
Конференција „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје

Конференција „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје

Панел 1: Достигнувања во ЕЕ на Град Скопје Даниел Павлески, Град Скопје - Автоматизирано управување на сообраќајот во Скопје Даниел Стојковски, Град Скопје - Проект Скопје Вело-Град Акциски план 2014-2017 Драгица Костадиновска, СГГУ ГС Здравко Цветковски - Енергетска ефикасност на училишната зграда на СГГУ ГС „Здравко Цветковски“ Скопје Мевљан Таири, ЈСП Скопје - Тековни активности и планирани проекти за подобрување на енергетската ефикасност Огнен Димитров, Град Скопје - Придобивки од гасификација на Град Скопје, енергетски ефикасни фасади, електрични возила и субвенција на печките за пелети Жарко Илиевски, МАЦЕФ - Придобивки од проектот „Намалување на користењето на енергијата и менување на навиките“ (REACH) Панел 2: Енергетски ефикасни општини[...]
Конференција „Улично осветлување – стекнати знаења и резултати“, проект Стреетлигхт–ЕПЦ

Конференција „Улично осветлување – стекнати знаења и резултати“, проект Стреетлигхт–ЕПЦ

Конференцијата ќе се одржи на 04-ти октомври 2016 година во Салата на Советот на Град Скопје, воедно претставува втора конференција во рамки на проектот „Договори за гарантирање на енергетски карактеристики во улично осветлување“ (Streetlight-EPC) – финансиран од програмата Интелигентна Енергија Европа (Intelligent Energy Europe). На конференцијата се поканети градоначалниците од сите 80 општини од Република Македонија, финансиски институции и приватни компании кои произведуваат, увезуваат и дистрибуираат опрема и светилки за улично осветлување и вршат одржување на истата. Целта на конференцијата е да се презентираат стекнатите знаење и постигнатите резултати во изминатиот период врз база на направените истражувања за воспоставување на пазар во[...]
Конференција: „Долгорочен развој на енергетиката во Македонија - Можности и пречки“

Конференција: „Долгорочен развој на енергетиката во Македонија - Можности и пречки“

Конференцијата се одржа на 3-ти јуни 2016 г. во  хотел Stone Bridge, Скопје, во организација на Центарот за енергетска ефикасност на Македонија – МАЦЕФ и Фондацијата Конрад Аденауер (КАС). Учествуваа реномирани експерти од Македонија, како и гости од Хрватска, Унгарија, Босна и Херцеговина и Косово. Основна тема за дискусија беше: Може ли во Република Македонија да се замени целосно производството на електрична енергија од фосилни горива со обновливи извори до 2050 година? Причина за дискусијата е недостатокот на сопствени фосилни ресурси, ослободување од увоз на енергенти, ослободување од увоз на електрична енергија и придонес во заштитата на животната средина/климатски промени, со цел оваа[...]
< 2017 >
May
MTuWThFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
< 2017 >
May
  • No Events

Партнери: