ОБУКА

за усовршување на енергетски контролори - услови и пријава

Повеќе

GGF – Green for Growth Fund

Техничка поддршка за кредитната линија GGF – Green for Growth Fund

Повеќе

Завршени проекти

Погледнете ја листата на нашите завршени проекти!

Повеќе

Новости од Facebook

ГОДИШНО СОБРАНИЕ 2017
На 12 Декември се одржа редовното годишно собрание. Во присуство на редовните членови, симпатизерите и гостите, беа претставени Годишниот извештај за работата на МАЦЕФ, финансиските резултати, програмот за 2018 година и определени рокади во раководната структура.
Оценка е дека 2017 година е завршена успешно (завршени се 4 меѓународни проекти, еден е продолжен), а како неуспех го сметаме очекувањето да добиеме (некои од пријавените) проекти финансирани од меѓународната заедница, што не се случи.
Но членовите на МАЦЕФ имаат потпишано и индивидуални договори со партнери надвор од Македонија, со кои си обезбедуваат дополнителни финансиски приливи повисоки од “минималниот“ на ниво на Македонија.
Работиме посветено преку нашиот квалитет да успееме да добиеме финансиска поддршка преку меѓународните финансиски институции (проекти) кои се повеќегодишни.
... See MoreSee Less

View on Facebook

ДОДЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИТЕ ЗА ЗАВРШЕНА ОБУКА ЗА ПРИМЕНА НА MVP СОФТВЕРСКА АЛАТКА
Со задоцнување им беа предадени сертификатите на учесниците кои ја следеа обуката за примена на софтверската алатка за следење и верификација на заштеди остварени со мерки за енергетска ефикасност.
Обуката ја спроведоа обучувачи од МАЦЕФ, како и експерти од Хрватска и ГИЗ.
Оваа алатка е поставена на серверот на Министерството за економија, а ќе ја администрираат обучените вработени од Агенцијата за енергетика.
... See MoreSee Less

View on Facebook

РЕАЛИЗИРАН и 4-ОТ ЦИКЛУС НА ОБУКА ЗА УСОВРШУВАЊЕ НА ЕНЕРГЕТСКИ КОНТРОЛОРИ
Во периодот од 15 до 16 декември, се одржа и 4от циклус од обуката за Енергетски контролори.
На учесниците им пожелуваме успешна и плодна работа во следниот 3 годишен период.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Новости

Регионална Конференција: Заштеда на енергија - Обработка на податоци

Регионална Конференција: Заштеда на енергија - Обработка на податоци

На 6ти јули 2017 година во Скопјесе одржа конференцијата „Заштеди на енергија - Обработка на податоци“, како дел од Хоризонт 2020 проектот мултЕЕ, организирана од МАЦЕФ, ГИЗ и Агенција за енергетика на Република Македонија. Конференцијата се организира во време кога енергетиката зазема најважно место во агендите на земјите во светот, а за Македонија има особено значење бидејќи таа на енергетската ефикасност  гледа како на ресурс и можност за намалување на зависноста од увоз на енергија.  „Особено важно е што на денешната конференција учествуваат претставници од неколку ЕУ земји и Македонија како единствен претставник од Западниот Балкан што соработуваат во изнаоѓање на[...]
ЕКОС - Соопштение за јавност 02.12.2016
Обука „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје“

Обука „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје“

Константин Димитров - Управување со енергија / Организација и препораки Јасминка Димитрова Капац - Системи за греење и ладење, можности за заштеда на енергија Саше Паневски - Обвивка на објектите, контрола и мерења Жарко Илиевски - Осветление, санитарна топла вода и обновливи извори на енергија[...]
Конференција „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје

Конференција „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје

Панел 1: Достигнувања во ЕЕ на Град Скопје Даниел Павлески, Град Скопје - Автоматизирано управување на сообраќајот во Скопје Даниел Стојковски, Град Скопје - Проект Скопје Вело-Град Акциски план 2014-2017 Драгица Костадиновска, СГГУ ГС Здравко Цветковски - Енергетска ефикасност на училишната зграда на СГГУ ГС „Здравко Цветковски“ Скопје Мевљан Таири, ЈСП Скопје - Тековни активности и планирани проекти за подобрување на енергетската ефикасност Огнен Димитров, Град Скопје - Придобивки од гасификација на Град Скопје, енергетски ефикасни фасади, електрични возила и субвенција на печките за пелети Жарко Илиевски, МАЦЕФ - Придобивки од проектот „Намалување на користењето на енергијата и менување на навиките“ (REACH) Панел 2: Енергетски ефикасни општини[...]
Конференција „Улично осветлување – стекнати знаења и резултати“, проект Стреетлигхт–ЕПЦ

Конференција „Улично осветлување – стекнати знаења и резултати“, проект Стреетлигхт–ЕПЦ

Конференцијата ќе се одржи на 04-ти октомври 2016 година во Салата на Советот на Град Скопје, воедно претставува втора конференција во рамки на проектот „Договори за гарантирање на енергетски карактеристики во улично осветлување“ (Streetlight-EPC) – финансиран од програмата Интелигентна Енергија Европа (Intelligent Energy Europe). На конференцијата се поканети градоначалниците од сите 80 општини од Република Македонија, финансиски институции и приватни компании кои произведуваат, увезуваат и дистрибуираат опрема и светилки за улично осветлување и вршат одржување на истата. Целта на конференцијата е да се презентираат стекнатите знаење и постигнатите резултати во изминатиот период врз база на направените истражувања за воспоставување на пазар во[...]
< 2017 >
October
MTuWThFSS
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
< 2017 >
October
MTuWThFSS
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Партнери: