ОБУКА

за усовршување на енергетски контролори - услови и пријава

Повеќе

GGF – Green for Growth Fund

Техничка поддршка за кредитната линија GGF – Green for Growth Fund

Повеќе

Завршени проекти

Погледнете ја листата на нашите завршени проекти!

Повеќе

Новости од Facebook

ОБУКА ЗА УСОВРШУВАЊЕ НА ЕНЕРГЕТСКИ КОНТРОЛОРИ - IV Сесија
****************** Законска обврска *****************
Обуката ќе се одржи во период од 14 до 16 декември, во просториите на МАЦЕФ и Енергосистем со практични примери.
____________________________________________
Во случај на потреба на учесниците (заради датумите на нивните овластувања) може да се организира обуката и пред овој термин, ако се јават доволно заинтересирани кандидати.
------------------------------------------------------------------------------
Обуката ја реализираат: Проф. д-р Арсен Арсенов деи, проф. д-р Тодорка Самарџиоска дги и проф. д-р Константин Димитров дми.

Секој учесник ќе добие примерок од Упатство за користење на МВП софтвер и објеснување за пресметка на 40 мерки (EU) за енергетска ефикасност (300 страници) .
Пријавувањето завршува со 13.12.2017 година.
Дополнителни информации на 02 3090 178, 070 22 85 77 и macef@macef.org.mk
Ги очекуваме вашите пријави!
... See MoreSee Less

View on Facebook

ОБУКА ЗА УСОВРШУВАЊЕ НА ЕНЕРГЕТСКИ КОНТРОЛОРИ - III Сесија
Законска обврска
Обуката ќе се одржи на 20 и 21 октомври, во просториите на МАЦЕФ и Енергосистем со практични примери. Обуката ја реализираат: Проф. д-р Арсен Арсенов деи, проф. д-р Тодорка Самарџиоска дги и проф. д-р Константин Димитров дми.
Секој учесник ќе добие примерок од Упатство за користење на МВП софтвер и објеснување за пресметка на 40 мерки (EU) за енергетска ефикасност (300 страници) .
Пријавувањето завршува со 19.10.2017 година.
Дополнителни информации на 3090 178, 070 22 85 77 и macef@macef.org.mk
Ги очекуваме вашите пријави!
... See MoreSee Less

View on Facebook

УСОВРШУВАЊЕ НА ЕНЕРГЕТСКИ КОНТРОЛОРИ
На 15.9. и 16.9. се реализира обуката за Усовршување на енергетски контролори (законска обврска за обнова на овластување).
Првиот ден наставата ја реализираа проф. д-р Тодорка Самарџиоска (дги) и проф. д-р Константин Димитров (дми) во просториите на МАЦЕФ. Вториот дел од обуката се реализира во просториите на компанијата Енергосистем, со практична презентација на работата на топлински пумпи водух-вода и вода-вода, придружени со сончеви колектори за обезбедување на потребната енергија за греење. Беа демонстрирани карактеристиките на неколку производи.
Во изложбениот парк се разгледаа котли на природен гас, котли на пелети (со различен капацитет) системи за подно греење, климатизациони системи и соодветна придружна опрема за автоматско водење на системите.
Вториот ден обуката ја реализираа проф. д-р Арсен Арсенов (деи) и проф. д-р Константин Димитров (дми) со посебно разработување на делот од дифузија на водена пара низ градежните елементи, со решавање на практични примери.
Се разви дискусија во која се набројаа елементи кои недостасуваат во Македонските правилници, а се содржани во правилниците на земјите од опкружувањето.
На учесниците им беа дадени книги со 40 случаи/равенки за определување на зашеди на енергија од мерките за енергетска ефикасност, развиени преку ЕУ проектот мултЕЕ.
... See MoreSee Less

View on Facebook

ОБУКА - УСОВРШУВАЊЕ НА ЕНЕРГЕТСКИ КОНТРОЛОРИ
-------------------
Обуката ќе се одржи во ПЕТОК и САБОТА на 15 и 16 септември, целодневна настава.
Оваа измена е брз основа на барање на учесниците !
____________________________
ПРИЈАВУВАЊЕ: До 14.9. во 17 часот.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Новости

Регионална Конференција: Заштеда на енергија - Обработка на податоци

Регионална Конференција: Заштеда на енергија - Обработка на податоци

На 6ти јули 2017 година во Скопјесе одржа конференцијата „Заштеди на енергија - Обработка на податоци“, како дел од Хоризонт 2020 проектот мултЕЕ, организирана од МАЦЕФ, ГИЗ и Агенција за енергетика на Република Македонија. Конференцијата се организира во време кога енергетиката зазема најважно место во агендите на земјите во светот, а за Македонија има особено значење бидејќи таа на енергетската ефикасност  гледа како на ресурс и можност за намалување на зависноста од увоз на енергија.  „Особено важно е што на денешната конференција учествуваат претставници од неколку ЕУ земји и Македонија како единствен претставник од Западниот Балкан што соработуваат во изнаоѓање на[...]
ЕКОС - Соопштение за јавност 02.12.2016
Обука „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје“

Обука „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје“

Константин Димитров - Управување со енергија / Организација и препораки Јасминка Димитрова Капац - Системи за греење и ладење, можности за заштеда на енергија Саше Паневски - Обвивка на објектите, контрола и мерења Жарко Илиевски - Осветление, санитарна топла вода и обновливи извори на енергија[...]
Конференција „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје

Конференција „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје

Панел 1: Достигнувања во ЕЕ на Град Скопје Даниел Павлески, Град Скопје - Автоматизирано управување на сообраќајот во Скопје Даниел Стојковски, Град Скопје - Проект Скопје Вело-Град Акциски план 2014-2017 Драгица Костадиновска, СГГУ ГС Здравко Цветковски - Енергетска ефикасност на училишната зграда на СГГУ ГС „Здравко Цветковски“ Скопје Мевљан Таири, ЈСП Скопје - Тековни активности и планирани проекти за подобрување на енергетската ефикасност Огнен Димитров, Град Скопје - Придобивки од гасификација на Град Скопје, енергетски ефикасни фасади, електрични возила и субвенција на печките за пелети Жарко Илиевски, МАЦЕФ - Придобивки од проектот „Намалување на користењето на енергијата и менување на навиките“ (REACH) Панел 2: Енергетски ефикасни општини[...]
Конференција „Улично осветлување – стекнати знаења и резултати“, проект Стреетлигхт–ЕПЦ

Конференција „Улично осветлување – стекнати знаења и резултати“, проект Стреетлигхт–ЕПЦ

Конференцијата ќе се одржи на 04-ти октомври 2016 година во Салата на Советот на Град Скопје, воедно претставува втора конференција во рамки на проектот „Договори за гарантирање на енергетски карактеристики во улично осветлување“ (Streetlight-EPC) – финансиран од програмата Интелигентна Енергија Европа (Intelligent Energy Europe). На конференцијата се поканети градоначалниците од сите 80 општини од Република Македонија, финансиски институции и приватни компании кои произведуваат, увезуваат и дистрибуираат опрема и светилки за улично осветлување и вршат одржување на истата. Целта на конференцијата е да се презентираат стекнатите знаење и постигнатите резултати во изминатиот период врз база на направените истражувања за воспоставување на пазар во[...]
< 2017 >
September 04 - September 10
 • 04
  No events
 • 05
  No events
 • 06
  No events
 • 07
  No events
 • 08
  No events
 • 09
  No events
 • 10
  No events
< 2017 >
September 04 - September 10
 • 04
  No events
 • 05
  No events
 • 06
  No events
 • 07
  No events
 • 08
  No events
 • 09
  No events
 • 10
  No events

Партнери: