ОБУКА

за усовршување на енергетски контролори - услови и пријава

Повеќе

GGF – Green for Growth Fund

Техничка поддршка за кредитната линија GGF – Green for Growth Fund

Повеќе

Завршени проекти

Погледнете ја листата на нашите завршени проекти!

Повеќе

Новости од Facebook

2 months ago

MACEF

ВИЕНА - Talanoa Dialogue for Climate Ambition
www.facebook.com/konstantin.dimitrov.7737
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 months ago

MACEF

КАВАСАКИ и КОГЕНЕРАЦИЈА
__________________________
Во просториите на МАЦЕФ, овластениот претставник на Кавасаки г-дин Ц. Атанасовичи од Романија, пред насочена група на инженери, оствари презентација и размена на мислење за потенцијалот на изградба на нови когенеративни системи со мал и среден капацитет за едновремено производство на електрична и топлинска енергија.
За одбележување е продлабочената дискусија која се однесуваше на прашањето: што е економски поповолно - гасна турбина или гасен мотор за когенерација? И одговорот беше очекуван: зависи кој производ повеќе му треба на потенцијалниот корисник - водена пара или само топлинска енергија (за греење/топлифицирање).
Иако званичниот дел од дискусијата траеше 2 часа, дополнителната дискусија на оваа тема се продолжи уште 6 часа. Очекуваме корисна соработка со оваа реномирана компанија.
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 months ago

MACEF

Работен состанок во Софија: ПОЛИТИКИ ЗА ПОСТИГНУВАЊЕ НА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ НА ОПШТЕСТВОТО БЕЗ ФОСИЛНИ ГОРИВА - ДЕКАРБОНИЗАЦИЈА
---------
Во Софија се одржа работен состанок на претставници од неколку земји од регионот со претставници од земјите од ЕУ. Целта е да се приготви потребниот материјал за започнување на ЕУ Проект со горниот наслов, кој сепак може делумно и да се измени во меѓувреме.
Присутни беа претставници од следните земји: Унгарија, Австрија, Германија, Хрватска, Румунија, Грција и Бугарија (ЕУ земји) и Србија, Македонија, БиХ, Црна Гора, Албанија и Косово (Западен Балкан).
Врз основа на технички податоци ќе треба да се предложат политики за забрзана примена на мерките за Енергетска ефикасност и Обновливи извори на енергија.
Во Ноември може да биде потребно повторно да се одржи уште една средба, за да се дефинираат деталите.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Новости

Регионална Конференција: Заштеда на енергија - Обработка на податоци

Регионална Конференција: Заштеда на енергија - Обработка на податоци

На 6ти јули 2017 година во Скопјесе одржа конференцијата „Заштеди на енергија - Обработка на податоци“, како дел од Хоризонт 2020 проектот мултЕЕ, организирана од МАЦЕФ, ГИЗ и Агенција за енергетика на Република Македонија. Конференцијата се организира во време кога енергетиката зазема најважно место во агендите на земјите во светот, а за Македонија има особено значење бидејќи таа на енергетската ефикасност  гледа како на ресурс и можност за намалување на зависноста од увоз на енергија.  „Особено важно е што на денешната конференција учествуваат претставници од неколку ЕУ земји и Македонија како единствен претставник од Западниот Балкан што соработуваат во изнаоѓање на[...]
ЕКОС - Соопштение за јавност 02.12.2016
Обука „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје“

Обука „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје“

Константин Димитров - Управување со енергија / Организација и препораки Јасминка Димитрова Капац - Системи за греење и ладење, можности за заштеда на енергија Саше Паневски - Обвивка на објектите, контрола и мерења Жарко Илиевски - Осветление, санитарна топла вода и обновливи извори на енергија[...]
Конференција „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје

Конференција „Денови на енергетска ефикасност на Град Скопје

Панел 1: Достигнувања во ЕЕ на Град Скопје Даниел Павлески, Град Скопје - Автоматизирано управување на сообраќајот во Скопје Даниел Стојковски, Град Скопје - Проект Скопје Вело-Град Акциски план 2014-2017 Драгица Костадиновска, СГГУ ГС Здравко Цветковски - Енергетска ефикасност на училишната зграда на СГГУ ГС „Здравко Цветковски“ Скопје Мевљан Таири, ЈСП Скопје - Тековни активности и планирани проекти за подобрување на енергетската ефикасност Огнен Димитров, Град Скопје - Придобивки од гасификација на Град Скопје, енергетски ефикасни фасади, електрични возила и субвенција на печките за пелети Жарко Илиевски, МАЦЕФ - Придобивки од проектот „Намалување на користењето на енергијата и менување на навиките“ (REACH) Панел 2: Енергетски ефикасни општини[...]
Конференција „Улично осветлување – стекнати знаења и резултати“, проект Стреетлигхт–ЕПЦ

Конференција „Улично осветлување – стекнати знаења и резултати“, проект Стреетлигхт–ЕПЦ

Конференцијата ќе се одржи на 04-ти октомври 2016 година во Салата на Советот на Град Скопје, воедно претставува втора конференција во рамки на проектот „Договори за гарантирање на енергетски карактеристики во улично осветлување“ (Streetlight-EPC) – финансиран од програмата Интелигентна Енергија Европа (Intelligent Energy Europe). На конференцијата се поканети градоначалниците од сите 80 општини од Република Македонија, финансиски институции и приватни компании кои произведуваат, увезуваат и дистрибуираат опрема и светилки за улично осветлување и вршат одржување на истата. Целта на конференцијата е да се презентираат стекнатите знаење и постигнатите резултати во изминатиот период врз база на направените истражувања за воспоставување на пазар во[...]
< 2018 >
July
  • No Events
< 2018 >
July
  • No Events

Партнери: