Меѓународни активности

2022

Conference: Coming Closer to the European Union Targets: Green deal and Environmental Policies in Kosovo and North Macedonia, 9-10 November Prishtina

2015

International conference “Gas geopolitics in South East Europe”, 4.11.2015, Sofia

2014

Fostering the Dialogue on Energy Efficiency: Where Do We Stand and What We Should Do , 30 OCTOBER 2014, Prishtina
LEGAL FRAMEWORK OF THE EU: STRATEGIES, GUIDELINES AND PLANS; CURRENT SITUATIONS AND CHALLENGES;

ACADEMY ON ENERGY EFFICIENCY, Development of Energy Efficiency and Renewable Energy Sources on the local level in Kosovo,
25-27 APRIL 2014, PRIZREN

2013

INGAS 2013 International Natural Gas Symposium
(29-30 May, Istanbul-Turkey)

2011

GFSE/Regional Conference “Energy between Danube and Caucasus”, Wiena
Раководител на сесија; Презентиран реферат

Workshop on effective energy efficiency policies, new financing instruments, and ESCO, Kiev 2011 EU JRC , со презентација за Македонија. Споменик на Кирил и Методиј во Киев.

UNDP Regional Project Think Globally Develop Locally (TGDL) – Developing a policy framework for local action to address climate change in South- East Europe

2009

CAPACITY BUILDING FOR ENERGY MANAGEMENT  IN THE CITIES – CCI – 2009 Zagreb, Sarajevo, Podgorica, Skopje & Freiburg

Загреб

Freiburg

Скопје

2008

Соработка МАНУ со Украинска Академија на Науките. Одеса и Киев
Презентиран реферат – Енергетска сиромаштија.
Поставена спомен плоча на куќата каде што живеел Крсте Петков Мисирков

Обновливи извори на енергија. Технички престој: DENA, GTZ и Министерство за надворешни работи на Германија

Конференција Развивање на мрежи за дистрибуција на природен гас,
Загреб 2008

BLED STRATEGIC FORUM – Energy and Climate change: Sinergy for the Future

Project Better Integration through Specific Exchanges “BISE”, Kiev

2007

UN Forum on Energy Efficiency and Energy Security for Sustainable Development, Seul, South Korea
Taking Collaborative Action on Mitigating Climate Change

Презентиран реферат за активностите во Македонија

Соработка МАНУ со Украинска Академија на Науките, Молика

Обука за планирање на мерки за енергетска ефикасност за 4 општини – Гевгелија, Центар, Карпош и Сарај.
Финансиска помош од Норвешка влада. Амбасадор Г-дин Carl S. Wibye, проректорот на Универзитетот Св. Кирил и Методиј, проф. д-р Љубица Шутуркова

Project Better Integration through Specific Exchanges “BISE”, Kracov

Project MUNEE – Municipal Network on Energy Efficiency , Kiev

GTZ- Covenant of Mayors,
Развивање проект – Мрежа на ЕЕ градови

2006

Истанбул – посета на IGDAS и состанок со градоначалникот на Истанбул
Развивање на проект за дистрибуција на природен гас.

Nacionalna conferencija o EE i RES Serbia 2006, Beograd 03-06/10/2006

IGDAS – Јавно претпријатие за снабдување со природен гас на Истанбул
Соработка со град Скопје и МАЦЕФ

Distant Learning
EУ програма за далечинска обука , Носител Италија

Energie Citee, Riga

Energy Efficiency “A Can’t Miss Investment, USAID Pilot Projects
Велес, Сарај , Кичево- EnCon Sevices, МАЦЕФ, ТИМЕЛ

2005

Развивање на проектот ENSI со Норевешка.
Претставување во Министерства, Ректорат, МФС, УНДП

Финансирање на инфраструктурата при општините во Југоисточна Европа со цел зголемување на енергетската ефикасност.
Oрганизирано од Пактот за стабилност, НАЛАС, ГТЗ и СДЦ

Youth Employment Program
Програм за подобрување на енергетската ефикасност во училиштето Борис Кидрич во Сарај финансиран од страна на УСАИД со фондот MDW/MGGF

Better Integration through Specific Exchanges “BISE”, Скопје, Македонија

Меморандум за разбирање меѓу USAID/ MDW/ MGGF и Општина Сарај, со МАЦЕФ и ТИМЕЛ

Better Integration through Specific Exchanges “BISE”,
3 дневна манифестација, 25-27/10/2005, Софија, Бугарија

26.10.

27.10

Chamber of Commerce Belgium-Luxembourg South-East Europe;
INFRA 20714    
Energy Management in South-Eastern Europe , Tirana, Albania     
6 – 7 December 2005, UNECE EE21, DG TRAIN

Peace Conference, International Local Authorities
Меѓународна Мировна Конференција на локалните власти,
Кападокија Турција, 2005

2004

International Forum for China Baishan Natural Mineral Water, 2004
Презентиран реферат и раководење со пленарна седница

“Intelligent Energy in Municipalities of the New Member States and Candidate Countries”
Towards a Better Integration through Specific Exchanges (“BISE”),
Grenoble (FR) 27-28-29 October 2004
100 учесници, над 20 земји, покровителство на UNEC Efficiency 21.

2003

Семинар со наслов Енергетска ефикасност Предизвикот на енергетската ефикасност во технологиите за забавување на кли­матските промени. 20-24 септември, 2003, Tutzing, Германија. Учесници од 12 земји, МАЦЕФ презентираше реферат за состојбите во Македонија.

ENERGY REFORM AND SOCIAL SAFETY NET Конференција посветена на проблемот на енергетска сиромаштија, хотел Шератон, Софија 2003

Работна средба помеѓу земјите членки на проектот RENEUER и Алијансата за штедење на енергија (ASE). Софија 22-23 октомври, 2003 година. Анализиран прогресот на работните задачи на проектите MUNEE и RENEUER

2002

Beijing International, China Hall of Science and Technology, Beijing, China,  2002. Презентиран е реферат поврзан со користење на геотермалната вода во Македонија

Работна средба РЕНЕУЕР, Габрово, Бугарија, 2002

Презентација на програмата на РЕНЕУЕР и МАЦЕФ во Женева, 2002 година

Подготвителна средба за настап на УНЕЦЕ ЕЕ21, Марибор 2002

Работен состанокот во Кишињев, Молдова, 2002

Меѓународен симпозиум со присуство на претставници од 8 земји членки на РЕНЕУЕР, Струга 2002

РЕНЕУЕР е формиран од страна на 8 земји и тоа Албанија, Бугарија, Босна и Херцеговина, Југославија, Македонија, Молдова, Романија и Хрватска. Основната цел за формирање на оваа мрежа е да стане врска меѓу инвеститорите од странство и домашните корисници, скусувајќи го потребното време за реализација на добри проекти од доменот на енергетската ефикасност.


Scroll to Top